Mielen ongelmista

 

Ennen mielen ongelmia ja -sairauksia hävettiin enemmän kuin nykypäivänä. Miltei päivittäin joku julkisuudesta tuttu henkilö kertoo lehdissä erilaisista mielentilan diagnooseistaan. On ahdistusta, masennusta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja jopa skitsofreniaa.

Ennen näitä asioita pidettiin perhesalaisuuksina, niistä vaiettiin visusti. Muistan ainakin Aira Samulinin kertoneen tyttärensä sairaudesta viikkolehdissä.  Mielen sairauksia pidetään yleensä pelottavina, koska henkilöt käyttäytyvät normaalista poikkeavasti ja heillä on “hassuja ja outoja” ajatuksia tai merkillistä käyttäytymistä. He voivat usein nähdä tai kuulla asioita, joita me muut emme tiedosta.

Lääkkeet ja hoitomenetelmät ovat onneksi parantuneet huimasti historiallisista ajoista ja viime vuosisadalta.  Lääkkeiden avulla sairastuneet voivat elää  miltei normaalia elämää. Sairaus voi olla perinnöllinen tai aiheutua lääkkeiden, alkoholin tai huumeiden liikakäytöstä. Meidän täytyy muistaa kiittää siitä, että saamme elää tervettä elämää.

Soittelemisiin, Serena, 246.